Tuesday, May 20, 2008

Upplevelser under våren - Eliasleden

Kort resumé över Eliasledens historia.

Elias var en man som levde under 1800 talet och var Svensbyns motsvarighet till Robin Hood i England. Han levde i skogarna runt Svensbyn och tog från de rikare bönderna för att lämna stöldgodset till fattiga runt i socknen Givetvis har alla berättelser sitt egna slut, så även den för Elias. Han greps tillslut då en bärplockare råkade se hans gömställe, Eliasgrottan. Efter en korts strid (med paltar) med den lokala polisen, då kallad för länsman kunde Elias gripas. Vad som hände efter detta vet jag inte, men säkert inte något trevligt.

Hursomhelst så har jag och ett par klasskamrater tagit oss ut till grottan och beskådat det som var hans hem och gömställe. Vi har därefter vandrat en bra sträcka på cirka 10 kilometer i kuperad terräng. Endast med korta pauser för lite förfriskningar. Väl framme vid Vitsjön tog vi en längre paus och grillade - kan det bli bättre?

Dagen blev ganska lång och det kändes som att man passerade genom flera olika landskap på vägen mot Kalahatten. Snö, hagel, regn och solsken löste av varandra när vi vandrade genom myrmarker och berg. Inlandsisens framfart var väldigt tydlig och lämnade flera spår i naturen efter sig. Det är nu 10 000 år sedan isen lämnade landskapet, nu står jag här. Känner mig ganska obetydlig i jämförelse.


Vi gick från Bodsjön (i) till Kalahatten (i).

No comments: